Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η απειλή ''Φαινόμενο''

Της Μαριάννας Χριστοδούλου

Αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί περισσότερο απο 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η αλλαγή του κλίματος πιθανόν να καταστεί μη ανατρέψιμη και να επιφέρει ανυπολίγιστες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Περιοχές της Γης με χαμηλό υψόμετρο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν κάτω απο την στάθμη της θάλασσας. Η έλλειψη τροφίμων, νερού, ενέργειας αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία επέρχονται με τις οικονομικές και υλικές καταστροφές, θα μπορούσαν να λυγίσουν τις οικονομίες των κρατών.

Γιατί αλλάζει το κλίμα; Η Γη δέχεται ηλιακή ακτινοβολία στο όριο της ατμόσφαιρας. Ένα μέρος αυτής απορροφάται από το σύστημα Γης-ατμόσφαιρας με τη βοήθεια υδρατμών και του διοξείδιου του άνθρακα μεταξύ άλλων αερίων του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ το υπόλοιπο διαφεύγει στο διάστημα. Η φυσική αυτή διαδικασία που λέγεται «φαινόμενο του θερμοκηπίου», διατηρεί τη θερμοκρασία της Γης σε επίπεδο που υποστιρίζει τη ζωή. Όλα τα αέρια συστατικά της ατμόσφαιρας που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναφέρονται συνολικά με τον όρο «αέρια του θερμοκηπίου». Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι φυσικό, ωστόσο ενισχύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης αυτών των βλαβερών προς την ατμόσφαιρα αερίων. Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία αύξηση στη συγκέντρωση αρκετών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ειδικότερα στην περίπτωση του διοξειδίου του άνθρακα, η αύξηση αυτή ήταν 31% την περίοδο 1950-1998. Η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποδάσωση και το μεθάνιο που εκλύεται στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων είναι οι βασικοί υπεύθυνο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα με διεθνή επιτροπή επιστημόνων που συγκάλεσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εαν δεν λάβουμε μέτρα, η μέση θερμοκρασία της Γής πιθανόν να αυξηθεί 1,8-4,0°C κατά τη διάρκεια του αιώνα μας. Έχει ήδη ξεκινήσει ο αγώνας μέσο διεθνών συμβάσεων, επιβολή νομοθεσιών και οργανομένων περιβαλλοντικών κινημάτων για να μην φθάσουμε σε αύξηση 2°C –η ποία θεωρείται ότι αποτελεί σημείο καμπής. Κατά πάσα πιθανότητα ο αγώνας να χαθεί, αν δεν σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων αυτών το αργότερο μέχρι το 2020 περίπου, έτσι ώστε να μειωθούν μέχρι το 2050 στο ήμισυ περίπου του επιπέδου στο οποίο βρίσκονταν το 1990.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας απο εμάς για να συνεισφέρει στο πρόβλημα αυτό;
Σβήνετε τα φώτα σε δωμάτια και διαδρόμους όπου δεν χρειάζονται χρησιμοποιώντας παράλληλα λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Κλείνετε τη βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας και προτιμήστε το ντούς απο το μπάνιο. Μην αφήνετε τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής (Standby).
Σκεφθείτε προτού χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικές συσκευές: χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πίατων όταν είναι γεμάτα.

Ξεχωρίστε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Κάντε ποδήλατο, περπατήστε μετακινηθείτε με αυτοκίνητο από κοινού με άλλους και χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μικρές αλλαγές, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικό αποτέλεσμα.

* Υπεύθυνη Εκδηλώσεων Ε.Ε ΝΕΔΗΚ Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου